Megosztás:

Vidám temető, égbeszökő templomtornyok

2010. május 25.

Gondoltuk volna, hogy valaha is mosolyra fakadunk egy-egy sírkereszt láttán?? Vagy hogy Európa legmagasabb tornyú fatemploma nincs is olyan messze tőlünk? Erdélybe érkeztünk, annak is legészakabbi szegletébe, Máramarosba.

Máramaros - ez a legendás országrész, mely felbecsülhetetlen népművészeti értékek őrzője és hordozója - a Keleti-Kárpátok, az Avas, a Gutin-hegység és a Radnai-havasok között elterülő hegyvonulat szögében helyezkedik el. A megye területének csaknem felét hegyvidék képezi, kiterjedt vulkanikus felületek váltakoznak a kristályos kőzetekből álló hegyekkel. E festői szépségű tájon, különösen az Iza, a Visó és a Lápos folyók vidékén, a régi hagyományok ma is élnek a helyiek mindennapjaiban.

Az egyik legmeghökkentőbb „népszokás”, amire Máramarosban találunk, azonban kevésbé régre nyúlik vissza. Az 1930-as években Szaploncán egy helyi mester, Ion Stan Patras - megcáfolván azt a hitet, mely szerint az elhunytnak csak a jó tulajdonságaira szabad emlékezni – egyedi, tréfás fejfákat kezdett el faragni és festeni. A település központi részében található „Vidám temető” jelzőjét onnan kapta, hogy a festett fejfákon élénk színek és rajzok, valamint tréfás módon megfogalmazott rigmusok segítségével vannak kiemelve az elhunyt rossz és jó tulajdonságai, olyan helyzetekben ábrázolva őt, melyek életére és munkásságára jellemzőek voltak. Az egyik fejfa így mesél például egyes szám első személyben egy krónikus italozóról: „Itten és most pihenek / Stan Ionutnak neveznek / …Kocsmáros is voltam én / Jó nagyokat ittam én / Nektek is sört töltök / És szépen elköszönök…” Vagy ez található egy anyós keresztfáján: „Itt a nehéz kő alatt / Fekszik szegény anyósom, / Ha még tíz napot él ő / Fekszem én és olvas ő.”
A Vidám temetőben közel 800 kereszt található, valóságos szabadtéri múzeumot alkotva. A keresztek fából készültek, alapszínük pedig a szaploncai kéknek is elnevezett sajátos kék szín. A tetejükön élénk színekkel az elhunyt életére jellemző pillanatképek vannak megörökítve dombormű formájában.
Az 1977-ben elhunyt népművész halála után két tanítványa, Turda Toader és Vasile Stan folytatták a munkásságát. A szaploncai Vidám temető ma már a világörökség része, és az UNESCO védnöksége alatt áll.

Máramarosban a faépítészetnek Európában páratlan példájára találunk, mely itt sajátosan népi építészeti alkotásokban, a híres fatemplomokban jut kifejezésre. A 17. és 18. század között épült (vagy újjáépült) máramarosi fatemplomok egyedülálló példái a népi építészet nagyszerűségének. Mára már műemléki gyöngyszemekként számontartott fatemplomokat találunk Nagybánya, Bajfalu, Giródtótfalu, Dióshalom, Nyárfás, Desze, Budfalva, Szerfalva, Felsőkálinfalva, Dragomérfalva, Felsőszelistye, Jód, Csucsa településeken, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Közülük a legkiemelkedőbb az 54 méteres toronymagasságú, monumentalitásában lenyűgöző dióshalmi templom, mely a máramarosi fatemplom-építészet remekművének tekinthető. Egyediségét fokozza, hogy Európa legmagasabb fatemploma. Különlegessége a már messziről is szembetűnő tűvékonyságú toronysisak. Az egész épületegyüttes, a részek mérete és aránya, a részletek kidolgozottsága és egyszerűsége ritka építészeti alkotásban jut kifejezésre.

Máramarosban számos egyéb látnivaló található, melyeket mindenképp érdemes megtekinteni. Természeti szépsége nem hiába vonzotta Petőfit is, aki az itteni Koltó faluban található barokk kastélyban töltötte mézesheteit. A vidék központja Nagybánya, melynek piactere ma is hűségesen őrzi a régi városrész épületeit és szerkezetét.
Vissza

 

Aktuális híreink

Arculatváltás a K és V Kft-nél

2024. április 24.

A tegnapi napon a 35 éves K&V Logistic Solutions megmutatta, hogyan néz ki közel 500 lóerő a márka megújult arculati színeibe és logójába öltöztetve. Egy izgalmas belső esemény keretében lepleztük le ugyanis új, tűzpiros színű DAF XG vontatóinkat, amelyek már az új arculati jegyeket viselik.

Bővebben

Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

2024. április 17.

Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

2024. április 10.

Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

Bővebben

ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

2024. április 3.

A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

Bővebben

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben